Hoe ver met volle accu?

De meestgestelde vraag over e-bikes: hoe ver kom ik met een volle accu? Een simpel rekenhulpje kan je inzicht geven.

Rekenhulp: hoe ver kom je met een volle accu?

Voordat je kunt bepalen hoe ver je met een elektrische fiets kunt komen, moet je eerst weten hoeveel energie in de accu past. De prestaties worden uitgedrukt in de hoeveelheid watt die in één uur geleverd kan worden. Een accu met bijvoorbeeld 200 wattuur kan een uur lang 200 watt of twee uur 100 watt aan vermogen leveren. De vraag is hoe ver je daarmee kunt fietsen.

sportieve e-bike12 á 14 kilometer per 100 Wattuur

Uit de test van TestKees blijkt dat je gemiddeld per 100 wattuur 12 à 14 kilometer kunt fietsen. Hij heeft voor deze test de accu’s van veertien elektrische fietsen helemaal leeg laten rijden op een parcours van 5 kilometer met een flink viaduct, bij 7 graden en met windkracht 4. De fietsers reden met een matige inspanning een snelheid van 25 kilometer per uur. Onder deze omstandigheden zijn de accu’s snel leeg.

Gemiddeld kun je dus met 100 wattuur zo’n 12 à 14 km fietsen. Natuurlijk kun je ook de motor minder gebruiken en zelf meer doen. Maar meer dan 30 kilometer per 100 wattuur is niet realistisch. Als je toch meer kilometers haalt, heb je de motor nauwelijks gebruikt.

300 Wattuur is goed voor 35 tot 40 kilometer, maar met motor op lage stand is 90 kilometer mogelijk

Als je weet hoeveel wattuur een accu levert, dan kun je uitrekenen hoe ver je daarmee komt. Een fiets met een 300 wattuur-accu heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 35 tot 40 kilometer fietsen. Met weinig ondersteuning haal je zo’n 90 kilometer. De actieradius hangt niet alleen af van de accu en eigen inspanning, maar ook van de luchtweerstand en rolweerstand. Let vooral op de bandenspanning. ’s Winters kan de actieradius trouwens tot wel 50 procent lager zijn. Niet alleen levert de accu bij kou minder energie, de luchtweerstand en rolweerstand zijn hoger en de eigen conditie is slechter.

Bron, Fietsersbond.


Contactgegevens

Korreweg 157
9714 AJ Groningen

tel: (050) 577 15 54
info@fietscentrumbus.nl